fredag 25. mai 2012

Skitur på Jostedalsbreen


Tirsdag den 22.mai til torsdag den 24.mai var vi på skitur på Jostedalsbreen. Det var strålende vær og det var både en spennende og tung tur. Vi gikk opp i Stordalen og ned i Jostedalen. På denne turen hadde vi flere forskjellige læringsmål og tema som var praktisk orientering, praktisk bruk av GPS, planlegging og gjennomføring av dagsetapper, teltleir på bre og veivalg på bre.




På denne turen synes jeg at jeg har lært spesielt mer om GPS. GPS er Global Positioning System, det innebærer at en GPS mottar signal fra satelliter for å finne ut din posisjon på jorda (Bursell, 2002-2003). En GPS burde brukes sammen med kart og kompass, for å forstå kartreferansen på GPS og fordi GPS kan gå tom for strøm og det blir da lettere å finne ut hvor man er og hvor man skal gå (Horgen, 2010).
 



Det vi gjorde med GPS var å markere der vi var, for å så lage en rute til dit vi skulle ved å legge inn flere koordinater lags en trygg rute, for å komme fram til disse koordinatene trenger man kart. GPS vil da vise retning og avstand til det nærmeste koordinatene og når man kommer dit vil den automatisk oppe til de neste koordinatene.






Litteratur:
Bursell, J. (2002-2003) Friluftsliv under åpen himmel året rundt. Landbruksforlaget
Horgen, A (2010) Friluftslivsveildening vinterstid. Høyskoleforlaget.

Topptur i Hurrungane



Fra onsdag 2.mai til fredag 4.mai var vi på toppturer i Hurrungane. Det var en kjempe fin og tung tur. På denne turen hadde vi mange forskjellige læringsmål, så vi fikk kjennskap til forskjellig snø, veivalg i bratt terreng, kjøremønster, glissade, oppbremsing på snø, sikringsmiddel i snø, redning på snødekt bre, orientering og bruk av GPS.


Ovenfor kan man se at vi hadde mange læremål, men jeg vil bare gå litt dypere inn på temaene om glissade og oppbremsing på snø. For å lære dette måtte vi først finne en litt bratt bakke, men som ikke kunne utløse skred. Så sprang vi nedover bakken, slengte oss litt rundt for å så prøve å stanse.






En glissade er når man sklir kontrollert ned et snøheng. Her må man da bruke en isøks som hjelp. Da holder man øksen som en T, med den ene hånden på øksehodet og den andre hånden nede på skaftet. Så setter man spissen ned i snøen, og dette vil hjelpe til å kontrollere både fart og balanse. Man må alltid ha full kontroll og ha mulighet til å stoppe til en hver tid (Haslene, 2008).
 


Men vis man mister kontrollen i en glisade må man gå over i en bremsestilling. Det først man må gjøre her er å komme seg over på mangen. Vis man har øks, så tar man den inntil brystet og holder den skrått foran kroppen. Så presser man øksen ned i snøen og stikker rompen opp og beina ned i snøen for å bremse.

Så vis man ikke har øks til å hjelpe til å bremse med, må man over på alle fire. Da setter man armene ned i bakken, slik at de former en trekant foran seg og drar med seg snø nedover. Samtidig setter man rompen opp og ut fra bakken og beina ned i bakken (Haslene, 2008).




Litteratur:

Haslene, S. (2008) Breboka. Håndbok i brevandring. DNT fjellsport.

Illustrasjonsbilde av glissade. Tilgjengelig på: http://www.wilderness-survival.net/movement-snow-ice/glissading/ (Hentet: 25.mai.2012).