lørdag 19. november 2011

Skogstur



5 dagers skogstur, fra den 7-11.nov.11. to å halv dag sammen med hele klassen og to å halv dag på egenferd sammen med Benedicte, Tone, Espen og Christian. Mål for denne turen var å få erfaring og kunnskap om aktiviteter, trivsel og overnatting i skogen uten telt. Å vi lærte om sporløs ferdsel og om å lage mat i kokegrop og sjusteinsovn.




                     
            Sjusteinsovn

Det er en ovn som hovedsaklig er bygd opp av 7 steiner, men man kan bruke flere slik at ovnen blir tett. Den er bygd opp med fire steiner på siden, en stien på midten, en stor stein bak og en stein som tak. Det kan også være en stor fordel å bruke ein stein som luke, slik at varmen blir lik i hele ovnen. Det er viktig at den steinen i midten ikke er for tynn eller for tykk, ca 5 cm tykk slik at den ikke sprekker av varmen. Så lager man et bål i det nederste rommet og venter til stinene blir litt varme. Da er det bare å sette maten inn i det øverste rommet.

Vi lagde boller, brownies cookies og pizza i sjusteinsovn å det ble meget vellykket :)


                                  Kokegrop

Kokegrop er en form for ovn det også, men den er under bakken. Først graver man et stort hull også legger man steiner i bunnen og på sidene. Så lager man et bål nedi hullet og lar det det brenne noen timer slik at steinene blir varme, man må også etter hvert legge nedi mindre steiner for å ha opp på maten. Når bålet har brent ut, tar man opp de småe steinene og legger maten nedi bunnen. Husk å legge maten i folie. Så legger man de små stinene opp på maten også jord og torv opp på toppen. Da er det bare å vente noen timer, det kommer an på hvilken mat det er. Så graver man opp steinene og tar opp maten.

Vi lagde lammelår, poteter og grønnsaker i kokegrop, alt unntatt grønnskene ble vellykket :)

Litteraturliste:


Mytting, I. og Bischoff, A. (1999) Friluftsliv : grunnbok : studieretning for idrettsfag. Gyldendal undervisning

lørdag 22. oktober 2011

Veiledertur

Det var en tre dagers tur, fra den 12 til den 14.okt.11. Veiledertur er en tur hvor friluftslivs studenter fra B3 er veiledere for studenter på B2 friluftsliv og B1 idrett. Første dagen gikk opp til Storehaugen og ned rundt Storhaugfjellet, neste dag gikk vi videre opp på Dueskardhøgdi og ned til  Middagshaugen, så siste dag gikk fra Middagshaugen og ned til Fimreite. På denne turen lært vi om basis friluftsliv som orientering, bålfyring, valg av leirplass, veivalg og oppsett av lavo.


Når man skal velge en leirplass er det flere ting man må tenke på. Det må være et flat område slik at man ligger komfertabelt og enn må ha tilgang på rent vann. Vis enn skal tenne bål, burde man ha ved i nærheten av leirplassen (Bursell, 2003). Vi sov i gapahuk, så leirplassen måtte være et sted hvor det var muligheter for å sette opp en gapahuk.

En gapahuk er en flott overnattingsmuligehet når man er flere. Det er enklere å ta med en presening, en sag eller en øks, enn det er å ta med flere telt. Når man skal sette opp en gapahuk må enn føst finne et flat område hvor det er to trær med litt mellomrom. Så må enn sage ned tre trær, to som skal gå ned på sidene og et som skal gå på langs mellom de to trærne som er i bakken. Når enn har feste disse trærne med tau, må en legge over en presening.















Littraturliste:
Bursell, Jens (2003) FRILUFTSLIV - under åpen himmel året rundt. Landbruksforlaget